Hoppa till huvudinnehåll

Vandringsmat

Vandringsmat skall vara lätt men näringsrik.
Vandringsmat skall vara lätt men näringsrik. Vandringsmat skall vara lätt men näringsrik. Bild: YLE/Strömsö vandringsmat

Maten väger ofta mest i packningen på en vandring, och pulvermat på påse är ingen kulinarisk upplevelse. Med egenhändigt torkade grönsaker och min goda linsgryta kan man få till riktigt hygglig mat, även ute på en fjälltopp. Du börjar enklast med rotfrukter, lök och svamp. God tur!

Ingredienser

Anvisningar: 

Maten är ofta det som väger mest i packningen på en vandring. Och pulvermat på påse är ingen kulinarisk upplevelse. Men med egenhändigt torkade grönsaker och min goda linsgryta kan man få till riktigt hygglig mat, även ute på en fjälltopp.

Det går att torka alla möjliga sorters matvaror, till och med ost, fisk och såser. Enklast att börja med är rotfrukter, lök och svamp. Och när man väl kommit igång med torkningen är det bara fantasin som sätter gränser. God tur!

– Alexandra –

grönsaker för torkning
Torkade grönsaker

Du behöver en torkmaskin eller ugn.

Så här gör du:

1. Skala morötter och palsternacka och skär i halvcentimetertjocka stavar.
2. Skär paprikan i centimetertjocka stavar.
3. Blanchera morötter, palsternacka och paprika, dvs koka dem i någon minut. Häll bort vattnet.
4. Skär purjolöken i tunna strimlor och champinjonerna i skivor.
5. Bred ut alla grönsakerna på torkollorna i torkmaskinen, eller på en plåt i ugnen. Torka i maskin eller i ugnen på 40° med luckan på glänt. Det brukar ta ungefär en natt innan allt är torrt. Skifta gärna plats på ollorna i torkmaskinen under torkningen så att allt torkar jämnt.

rättika för torkning

När du ska använda grönsakerna på vandringen lägger du dem i blöt i 10 minuter i kallt vatten och kokar dem sedan i ca 5 minuter.




Kryddkit

Lite kryddor förgyller den mest horribla påsmat. Jag brukar ha med mig:

Salt
Chilipeppar i flagor
Basilika
Örtsalt
Buljongtärningar
Torkade trattkantareller
Soltorkade tomater
En vitlök
En liten flaska olivolja

Boktips

Torka mat av Erik Tornblad, Calazo förlag 2012

grönsaker för torkning
Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi