Hoppa till huvudinnehåll

Vaniljhjärtan

Niklas träffar en legend inom svensk mat, den siste överlevande av systrarna Lundgren i Arild där Gustav VI Adolf upptäckte sin favoritbakelse - vaniljhjärtat.

Ingredienser

  • 200 gram (g) smör- rumstempererat (till mördegen)
  • salt- (till mördegen)
  • 65 gram (g) strösocker- (till mördegen)
  • 1 st äggula- (till mördegen)
  • 300 gram (g) vetemjöl- (till mördegen)
  • 3 deciliter (dl) grädde- (till vaniljkrämen)
  • 2 st äggula- (till vaniljkrämen)
  • 3 tesked (tsk) strösocker- (till vaniljkrämen)
  • 1 matsked (msk) potatismjöl- eller maizena (till vaniljkrämen)
  • 1 st vaniljstång- eller 1 msk vaniljsocker (till vaniljkrämen)
Anvisningar: 

Du behöver speciella hjärtformar som finns i välsorterade köksbutiker.

Vaniljkräm:
Skär smöret i kuber. Blanda smör, salt och socker noga. Rör ned äggulan. Tillsätt vetemjöl och arbeta snabbt ihop till en blank fin deg. Arbeta inte degen för länge. Slå in i plastfolie och låt vila svalt i minst 1 timme.

Häll grädden , äggulorna, socker och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull och rör om. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen (alt. Blanda i vaniljsocker). Lägg i vaniljstången. Sjud krämen under omrörning, men låt den absolut inte koka. När krämen tjocknat, dra den av värmen och låt svalna. Ta upp eventuella vaniljskidor.

Vaniljhjärtan:

Sätt ugnen 200 grader. Kavla ut mördegen till 2-3 mm tjocklek och klä hjärtformarna. Lägg i en klick vaniljkräm och lägg sedan över ett lock av mördeg. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter. Slå ut hjärtana ur formarna och pudra dem med florsocker.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi