Hoppa till huvudinnehåll

Karamelliserad äppelkaka

Vidare på sin resa i Kullen anländer Niklas till en blommande äppellund där det lagas skånsk äppelkaka med karamelliserade äpple. Det här är värt att prova på!

Ingredienser

Anvisningar: 

Sätt ugnen på 180°. Skiva äpplena.

Smält muscavadosocker, socker och smör i en stekpanna, som får plats i ugnen, till en karamell. Tänk på att använda en stekpanna som tål att stå i ugnen. Det vill säga inte en panna med plast eller trä. Lägg i äppelskivorna.

Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

Häll smeten över äppelskivorna och karamellen och ställ in i ugnen. Grädda i ca 20 minuter. För att testa om kakan är klar, stick spetsen på en kniv i mitten av kakan. Om ingen smet fastnar är kakan klar.
Låt kakan vila 5-10 minuter och vänd därefter upp den på ett fat.

Servera tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi