Hoppa till huvudinnehåll

Potatisskals- och tomatskalschips med salsa

Har killarna helt tappat pucken? Ishockeysnacks av grönsaksskal? Kan det verkligen gå i mål? Jo, självklart! Tvillingkockarna Robert och Rufus Hedengren bemästrar snabba matutmaningar med fantasi och fart. I det andra bjuds det på Lätkäsnacks.

Ingredienser

Anvisningar: 
Potatisskalschips

Tvätta potatisarna noga och skala dem med en potatisskalare. Torka skalen torra med en kökshandduk.

Häll upp oljan i en tjockbottnad kastrull och värm den på medelhög värme.
Använd en kökstermometer om du har en. Bäst resultat blir det om oljan är 160º C het. Du kan också se att oljan är tillräckligt het då små bubblor börjar bildas i den.

Sänk ner en handfull potatisskal i oljan, inte mer än så för då kallnar oljan för mycket. Nu kommer det att börja bubbla ordentligt. Skalen är färdiga då de slutat bubbla omkring dem, eller då de är vackert gyllengula och krispiga.

Lyft bort chipsen med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
Salta chipsen genast.

Fritera sen resten av skalen, en handfull åt gången.

Tomatskalschips

Skär ett litet kryss i toppen av tomaterna, men bara genom skalet. Sänk ner dem i kokande vatten, men ta upp dem igen efter bara 15 sekunder. Sänk sen ner tomaterna i isvatten så att skalet lossnar lätt. Skala tomaterna.

Bred ut skalbitarna på en tallrik. Stryk dem med några droppar ättika och krydda med salt, peppar och lite timjan.

Torka skalen i mikrovågsugnen på låg effekt, t.ex. 240 watt i ca 7 minuter, eller tills skalet blivit sprött.

Tomatsalsa

Skär tomaterna fint. Skär rödlöken finare. Blanda dem i en skål och krydda med salt, socker, ättikssprit och finskuren koriander.

Serveringsförslag:
Blanda potatisskalschipsen och tomatskalschipsen och servera dem från en pappersstrut. Garnera salsan med några korianderblad och servera den från en liten skål.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi