Hoppa till huvudinnehåll

Energikakor

Energikakor – power bars – är bra när man ska träna och behöver energi, men inte vill ha tyngden av mat i magen. Eller när man plötsligt blir panikhungrig och börjar söka sig till godishyllan i mataffären. Men tyvärr smakar de flesta energikakor på marknaden väldigt syntetiskt och sött, och de innehåller mycket tillsatsämnen. Som tur är kan man enkelt och snabbt göra sina egna energikakor. Där kan man variera innehållet helt efter tycke och smak! Har man till exempel fått mycket äpplen ett år kan man göra några laddningar energikakor med äpple och kanel. Om jordgubbslandet har gett en riklig skörd kan det blir jordgubbskakor. Det är bara att prova sig fram!

Ingredienser

  • 5 deciliter (dl) hallon- färska eller frysta tinade (Hallon och havre)
  • 1 deciliter (dl) mandel- (Hallon och havre)
  • 4 deciliter (dl) havregryn- (Hallon och havre)
  • 0.5 deciliter (dl) råsocker- (Hallon och havre)
  • 5 deciliter (dl) banan- i 3 cm-bitar (Banan och choklad)
  • 3 deciliter (dl) jordnötter- saltade (Banan och choklad)
  • 2 deciliter (dl) havregryn- (Banan och choklad)
  • 3 matsked (msk) kakaopulver- (Banan och choklad)
  • 0.5 deciliter (dl) råsocker- (Banan och choklad)
Anvisningar: 

Hallon och havre

Den här kakan är laddad med kolhydrater och bra att äta före träning för att snabbt få energi och bränsle till musklerna.

Så här gör du:

1. Mixa hallonen med stavmixer, och värm under omrörning tills de börjar bubbla.
2. Hacka under tiden mandeln med stavmixer (lägg en handduk över så sprätter det inte) och rosta den på 175 grader i ugnen i 5 minuter.
3. Blanda havregryn, mandel och råsocker i en bunke. Rör ner den varma hallonpurén.
4. Låt smeten svälla i en timme.
5. Bred ut på non-stick bakplåtspapper i ett 2 cm tjockt lager. Skär ut lagom stora kakor.
6. Torka i ugnen på 60° med luckan på glänt över natten eller tills kakorna är helt torra.

Banan och choklad

Banan, choklad och jordnötter – det är som att äta nyttigt godis! Jordnötterna är rika på protein som behövs för att bygga upp musklerna efter ett träningspass. Både banan och kakao, framförallt kakao, innehåller mycket kalium och magnesium som motverkar muskelkramper. Så det här är den optimala återhämtningskakan!

Så här gör du:

1. Mixa bananen med stavmixer, och värm under omrörning tills den börjar bubbla. Varning! Banansmeten bränner lätt fast, så rör hela tiden.
2. Hacka jordnötterna med stavmixern. Lägg en handduk över så sprätter det inte.
3. Blanda havregryn, jordnötter, kakao och råsocker i en bunke. Rör ner den varma bananpurén.
4. Låt smeten svälla i en timme.
5. Bred ut på non-stick bakplåtspapper i ett 2 cm tjockt lager. Skär ut lagom stora kakor.
6. Torka i ugnen på 60° över natten eller tills kakorna är helt torra.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi