Hoppa till huvudinnehåll

Nykokta grönsaker med fänkålsdill, räkor och brynt smör vinägrett

Sallad gjord på ny skördade grönsaker.
Sallad gjord på ny skördade grönsaker. Bild: Yle/Carina Ahlskog Skördetid,matrecept,Paul Svensson,Strömsö (tv-program),Skördefest

Det är ingen myt att ju snarare du skördar dina grönsaker inpå din måltid desto godare smakar de. Har du också gjort det med egna händer så smakar det bara himmelskt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Det är ingen myt att ju snarare du skördar dina grönsaker inpå din måltid desto godare smakar de. Har du också gjort det med egna händer så smakar det bara himmelskt.

- Paul -




Nykokta grönsaker med fänkålsdill, räkor och brynt smör vinägrett

Putsa och skala grönsakerna. Lägg fänkålsdill i kallt vatten. Tillred grönsakerna tills de är mjuka. Olika grönsaker kräver olika koktid. Betorna kokas 15-20 minuter på spis eller ca 45 minuter i ugn på 175 grader. Bönorna, ärterna, rödbets- och lökblasten behöver bara kokas några minuter. Rosta zucciniblommorna 5-10 minuter i ugnen på hög värme. Fördela ingredienserna jämnt på serveringsfatet. Toppa med fänkålsdill. Häll över räksmör och servera salladen ljummen.

Räksmör till grönsakerna

Bryn smöret under omrörning tills ljus brunt. Lägg i skalen och fänkålsdillen Låt sjuda i 5 minuter. Salta och peppra efter egen smak. Avsluta med att smaka av med citronjuice och sila. Slå smöret över grönskakerna och blanda runt. Servera tillsammans med råa grönsaker och pepparrotsdipp.

Hösten skörd på ett bord.
Hösten skörd på ett bord. Bild: Yle/Carina Ahlskog Skördefest,Strömsö (tv-program)

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi