Hoppa till huvudinnehåll

Plommon i "Ädelvin"

Kenneth Nars tipsade om vad man kan göra av höstens skörd i Min Morgon. Plommon lade han in i sockerlag och sprit, denna gång det ädla brännvinet Jaloviina. Kolla också hans inlagda gurkor och Johan Borgars saltade rönnbär.

Ingredienser

Anvisningar: 

Kenneth Nars tipsade om vad man kan göra av höstens skörd i Min Morgon. Plommon lade han in i sockerlag och sprit, denna gång det ädla brännvinet Jaloviina. Kolla också hans inlagda gurkor och Johan Borgars saltade rönnbär.

Gör så här:

1. Mät upp hur stor burken du tänker lägga in plommonen i är.
2. Koka ihop lika delar socker och vatten till en sockerlag som räcker för att fylla halva burken (allt går inte riktigt åt för plommonen tar ju upp största delen av platsen).
3. Låt sockerlagen svalna.
4. Skölj plommonen och lägg dem i glasburkar, som kokats, upphettats i ugn eller rengjorts med ättiksprit.
5. Häll på sockerlag så det når upp till halva burken.
6. Fyll nästan ända upp med Jaloviina (eller konjak, brandy, rom eller annan starksprit du föredrar)
7. Lägg på locket och vänd upp och ner på burken några gånger så att sockerlagen och spriten blandar sig.
8. Låt burken stå i rumstemperatur ett dygn och ställ sedan svalt.
9. Plommonen kan ätas redan efter några dagar och håller sig i flera månader.
10. Passar bra till glass eller till en torrkaka med en klick grädde på.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi