Hoppa till huvudinnehåll

Svampravioli och karljohante

Svamp ravioli
Svamp ravioli Bild: Svenska Yle/Strömsö svampravioli

En mustig svampconsomme, eller svampte som jag kallar det, lyfter den här lättlagade raviolirätten som smakar mycket höst och mycket svamp. Jordärtskockan är det perfekta tillbehöret. Här serveras den råstekt och får agera grönsaksbas tillsammans med en snabbversion av ravioli.

Ingredienser

Anvisningar: 

En mustig svampconsomme, eller svampte som jag kallar det, lyfter den här lättlagade raviolirätten som smakar mycket höst och mycket svamp. Jordärtskocka är ett perfekt tillbehör till just svamp med sin milda, jordiga smak. Här serveras den råstekt och får agera grönsaksbas tillsammans med en snabbversion av ravioli.

Karljohante

Koka upp vatten och slå över karljohan, salvian och löken. Låt dra i 1 timme. Sila. Låt sjuda upp. Smaka av med salt och vitpeppar.

Svampravioli

Putsa kantarellerna, spara renset till raviolifyllningen. Stek karljohansvamp och kantarellrens gyllenbrunt i smör. Svetta löken mjuk i smör. Blanda lök och svamp, koka ihop med grädde, grovhacka på skärbräde.

Råstek jordärtskockorna. Smaka av med salt och vitpeppar.

Lägg ut hälften av wontonplattorna och klicka ut en matsked duxelle på varje. Pensla med vatten. Lägg sedan en ny skiva wontonpasta på och pressa ihop med hjälp av ett glas eller en stansring stor som fyllningen. Stansa ut raviolin med en storlek större glas. Lägg färdiga raviolis av durumvete för kort förvaring (vetemjöl blir kladdigt av fukten).

Blanda rivet citronskal, vitlök, persilja och lite olivolja till en pasta. Stek kantarellerna hastigt i smör till fin färg. Koka raviolin i 3 minuter och blanda ner den färska örtpastan.

Servera nykokt ravioli med råstekt jordärtskocka, kantareller och häll över karljohanteet.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi