Hoppa till huvudinnehåll

Tapasbricka à la Kvarken

Tapasbricka
Tapasbricka Bild: Svenska Yle/Strömsö elisabeth morney

Tapasbricka à la Kvarken – smaka på världarvet! Elisabeth Morney besökte Valsörarna där Anita Storm bjöd på det här.

Ingredienser

Anvisningar: 


Gravad id på mammas rågbröd

Grava idfiler med salt, socker och lime. Skiva i tunna skivor och lägg på rågbröd.

Gärsrom på knäckebröd

Hembakt knäckebröd
Hackad rödlök
Smetana
Gärsrom


Sältoast

Skärgårdlimpa
Rökt sälkött
Getost
Äppelchutney


Äppelchutney

Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar. Skala och hacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök med chili och torkade kryddor på låg värme i olja tills löken mjuknat. Tillsätt farinsockret, äpplen, ättika och russin och låt sjuda ca 30 minuter utan lock tills är en fast massa.

Nässelpesto

Mixa nässlor, vitlök, solroskärnor, västerbottenost och salt. Mixa in lite olja i taget tills konsistensen blir grötig. Avsmaka med peppar.

Nässellamm

Rökt lamm
Nässelpesto gjord på solrosfrön
Rågbröd



Pepparrotsgädda

Öppna gäddan från ryggsidan. Fyll sedan med pepparrot-trattkantarellblandingen. Sy fast gäddan, rulla in den i vått tidningspapper och baka i ugn tills färdig.



Mustig havtornsdrink

Pressa saften ur apelsinen, koka upp den tillsammans med vatten och kryddorna och låt stå till följande dag. Blanda i havtornssaft, så att mängden vätska fördubblas. Kan avnjutas både varm och kall.



Morots-kantarell wok

Klyv morötterna i stora munsbitar. Putsa kantarellerna och woka allt på hög värme över öppen eld tills ingredienserna fått fin färg.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi