Hoppa till huvudinnehåll

Grillad och stuvad purjolök med getost och örter

Paul Svenssons stuvade purjolök med getost
Paul Svenssons stuvning av purjolök med dressing Paul Svenssons stuvade purjolök med getost Bild: YLE/Strömsö getost

En smarrig vegetarisk rätt som smakar bäst i början av sommaren med nyskördad purjolök och mild getost.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skär av den övre delen av blasten på purjolökarna och spara den. Häll olivoljan över purjolökarna. Ringa över en matsked honung och smaka av med salt och peppar. Blanda ihop allt med händerna så att kryddningen täcker purjon. Grilla sedan purjolökarna så att de får svarta ränder.

Hacka purjolöksblasten fint (den du sparade ovan). Lägg hälften av smöret, vattnet och salt i en kastrull och smörkoka purjolöksblasten ca 10 minuter. Häll av vattnet.

Gör en sås med bottenredning: smält andra hälften av smöret och rör i mjölet. Rör sedan gradvis ner mjölk och grädde och låt blandningen sjuda. Tillsätt lite färsk hackad timjan, salt och peppar. Smaka av. Tillsätt sedan den smörkokta purjoblasten samt 30 g getost i såsen. Rör om!

Till dressingen blandas hackad rosmarin, honung, salt och peppar med äppelcidervinägern. Lägg upp allt på ett fat. Börja med purjostuvningen, skär sedan grillade purjolökar i grova bitar. Smula resten av getosten ovanpå samt ringa över dressingen. Dekorera med rosmarin, timjan, grovsalt och peppar.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi