Hoppa till huvudinnehåll

Tottos honungsmjöd

Sonja och Michael bland bin hos Totto Eckerman
Sonja och Michael bland hos biodlare Totto Eckerman. Sonja och Michael bland bin hos Totto Eckerman Bild: YLE/Strömsö totto

Den åländske biodlaren Torbjörn "Totto" Eckermans äkta honungsmjöd

Ingredienser

Lös upp ett halvt kilo honung i fem liter ljummet vatten, tillsätt saften och det rivna skalet av två, tre citroner. Lös upp och tillsätt en halv tesked vanlig bakjäst i vätskan, som då inte får vara mer än fingerljummen. Låt jäsa i rumstemperatur i ett till två dygn. Häll på flaska och ställ svalt/kallt något dygn. Klart! Mjöden håller sig ett par veckor. En liten varning! Glömmer man flaskorna för länge eller för varmt finns explosionsrisk och champagneskum, men det brukar bli uppdrucket före!

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi