Hoppa till huvudinnehåll

Getostbröd till syrligt vin

Getost på åländskt hemvete
Getost på åländskt hemvete Bild: YLE/Min Morgon ella grüssner-morgan

Balansera upp ett syrligt vin med lite syra i maten, säger sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan. Hon berättar i Min Morgon hur vi skall kombinera mat och vin på rätt sätt för att uppnå harmoni och balans i smakupplevelsen.

Anvisningar: 

Balansera upp ett syrligt vin med lite syra i maten, säger sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan. Hon berättar i Min Morgon hur vi skall kombinera mat och vin på rätt sätt för att uppnå harmoni och balans i smakupplevelsen.

Gör så här:

Rosta trekantiga, olivoljepenslade bitar av åländskt hemvete eller
annat vitt bröd i het ugn ett par minuter. Ta ut dem ur ugnen och lägg
på en tjock bit chèvre på varje brödbit. Grädda i ugnen tills osten får
en lätt gyllene ton.

Mixa olivolja med flingsalt, en halv vitlöksklyfta och färska örter
som oregano, persilja, basilika och timjan. Tillsätt limesaft och lite
limeskal.

Ringla örtoljan över getosten och servera till vinet.
Syran i örtoljan och osten möter vinets naturliga syra så att den
totala smakupplevelsen blir mer harmonisk.

Recept: Ella Grüssner Cromwell-Morgan

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi