Hoppa till huvudinnehåll

Biffar på jordärtskocka med ramslök och grönsaksragu

Michael Björklunds biffar av jordärtskocka med ramslök och grönsaker
Michael Björklunds biffar av jordärtskocka med ramslök och grönsaker Michael Björklunds biffar av jordärtskocka med ramslök och grönsaker Bild: YLE/Strömsö ragu

Michael Björkluns vegetariska festmåltid med färska grönsaker. Rätten fick premiär när Mat så in i Norden besökte Gotland.

Ingredienser

Anvisningar: 

Biffar på jordärtskocka: Ställ ugnen på 160 grader. Skala jordärtskockorna och lägg dem kallt i vatten blandat med lite ättika (1 msk ättika per 1 liter vatten) så att de håller sig vita.
Skär dem grovt i mindre bitar och lägg i en ugnsform. Tillsätt 100 g smör, havssalt och peppar i ugnsformen. Rosta i 160°C i ca 10 minuter i ugnen.

Skala och koka 1 kg potatis. Mosa potatisen och blanda i gräddosten. Salta och peppra. Ta jordärtskockorna ur ugnen och blanda i dem. Mosa till en grov massa.

Klicka ut jordärtskockablandningen på ett foliepapper i en lång rad. Forma en rulle med hjälp av folien, rulla ihop till en korv. Ställ i kallt i minst en halv timme. När rullen svalnat, ta bort folien, skär två centimeter tjocka skivor och stek i smör till vackert brynta biffar.

Ramslökssås: Häll det vita vinet vitt vin i en kastrull. Hacka löken grovt, och lägg den i kastrullen. Låt koka en stund tills hälften av vätskan är reducerad. Tillsätt grädden och koka tills såsen blir tjock. Salta och peppra. Tillsätt creme fraise och 100 g smör. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Såsen är klar när det kommer sega bubblor.

Skär ramslöken i bitar och blanda i såsen. MIxa med stavmixer tillsammans med två matskedar smör till en slät grön sås. Servera med jordärtskocksbiffarna och grönsaksragu.

Grönsaksragu: Koka potatisen tillsammans med mycket dill. Rensa grönsakerna och dela rädisor, vårlökar och den kokta potatisen. Lägg två deciliter vatten i botten på en kastrull och tvåmatskedar smör. Lägg i de kokta delade potatisarna och babymorötterna. Låt puttra en minut innan de delade vårlökarna, sparristopparna och de delade rädisorna läggs i. Salta och peppra. Dekorera med rucola, ramslöksblommor och peppar. Servera med jordärtskocksbiffarna och ramslökssåsen.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi