Hoppa till huvudinnehåll

Sparrispuré med rödbetor

Luqaz Ottossons sparrispuré med rödbetor
Luqaz Ottossons sparrispuré med rödbetor Luqaz Ottossons sparrispuré med rödbetor Bild: YLE/Strömsö rödbetor

En lätt, vegetarisk förrätt av den gotländske kocken Luqaz Ottosson.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skala sparrisen. Skär av topparna av sparrisarna och spara dem. Skär resten av sparrisarna i mindre bitar. Skala potatisarna och skär i tunna skivor. Skär löken och vitlöken fint.

Lägg tre stora matskedar smör i en kastrull. Fräs sparris, potatis och lök. Spara en matsked av sommarlöken. Tillsätt en matsked socker samt salt, peppar och färsk timjan. Tillsätt sedan en och en halv deciliter grädde. Låt puttra i 20-30 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.

Häll sparrisröran i en sil och låt den rinna av så att all extra vätska försvinner. Mixa sedan röran och tillsätt två matskedar creme fraiche, salt och peppar under mixningen. Mixa ett par minuter och låt sedan röran svalna till rumstemperatur.

Bryn två matskedar smör i en kastrull. Skär av rödbetsblasten, men spara någon centimeter av blasten på rödbetorna till dekoration. Lägg de bästa bladen av blasten i isvatten så att de blir riktigt krispiga. Koka rödbetorna i saltat vatten 20-30 minuter, lägg dem sedan direkt ner i isvatten, så är de lättare att skala. Skala rödbetorna och skiva dem, och vänd dem i peppar och en matsked brynt smör.

Koka sparristopparna i saltat vatten ca två-tre minuter. Lyft upp dem och lägg ner dem i isvatten med litet salt och socker (för att avbryta kokningen direkt). Sota de kokta sparristopparna på en gjutjärnspanna eller en ren spishäll. Snurra sparrisen hastigt på den heta ytan tills den är vackert sotad. Smaksätt dem sedan med salt, peppar, brynt smör och salladslök.

Skär rödbetsblasten fint. Tillsätt olivolja, citron, salt och peppar på bladena. Lägg sedan upp rödbetsblasten, den rumstempererade sparrispurén, de kokta rödbetsskivorna, de sotade sparrisarna och timjankvistar vackert på ett fat.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi