Hoppa till huvudinnehåll

Speltblinier med gravad hjortfilé

Speltblinier med gravad hjortfile
Speltblinier med gravad hjortfile Speltblinier med gravad hjortfile Bild: YLE/Strömsö kristina creutz

Kristina Creutz vid Malmgård stekte dessa gudomliga blinier när Mat så in i Norden besökte Östra Nyland.

Ingredienser

Anvisningar: 

Blinierna: Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i litet ljummen (37 °C) mjölk. Separera ägget och vispa mer gulan, resten av mjölken och ölen. Tillsätt mjöl och salt och rör smeten jämn och slät. Låt degen jäsa övertäckt ca en timme.

Vispa äggvitan hård och blanda den och det smälta smöret i den färdigjästa smeten. Grädda tjocka plättar ganska långsamt på mellanhög värme i en plättpanna. Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit pösig. Stek blinierna i smör.

Garneringen: Ställ hjortfilén en kort stund i frysen så är den lättare att skiva tunt. Skala rödlöken och skär den och salthurkan fint. Skär rödbetorna i klyftor. Blanda getosten i crème fraichen.

Servera blinierna nystekta eller snabbt värmda i ugnen. Lägg först hackad rödlök och hackad rysk saltgurka på varje blini. Lägg sen på de tunna gravade hjortskivorna, ca två skivor på varje blini, gärna genom att snurra ihop skivorna till rosor. Marinera rödbetsbitarna ett tag i blåbärsvinäger innan de sedan läggs på blinierna. Blanda ihop crème fraiche och getost och lägg en klick på varje blini. Garnera sedan med en stor kapris, samt timjankvist på tallriken. Salta och peppra.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi