Hoppa till huvudinnehåll

Leifs kokta torskrygg med vitsås och tångräkor

Leif Mannerströms kokta torskrygg
Leif Mannerströms kokta torskrygg Leif Mannerströms kokta torskrygg Bild: YLE/Strömsö leif mannerström

En rätt som bekräftar Leif Mannerströms passion för fisk och husmanskost.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skär torskfilén i portionsbitar, salta lätt och ställ kallt.

Koklagen till fisken. Skala löken och moroten, skiva dem och koka i 15 minuter med kryddorna och vattnet i en bred kastrull eller gryta.

Vitsås: Koka två deciliter lag tillsammans med kryddor och lök, tillsätt grädden, koka till krämig konsistens. Sila, smaka av med salt och peppar. Hacka tre hårdkokta ägg. Blanda äggen i såsen och tillsätt hackad persilja.

Torskryggen: Sjud den rimmade torsken i sin koklag tills torskens innertemperatur är 42 grader. Ta upp torsken och håll den varm.

Räkor: Skala räkorna och rör in dem med finhackad, kokt knöltång.

Potatis: Koka potatisen i saltat vatten med tång (hötter). Ta upp potatisen från koket, lägg i skål och garnera med tång. Koka tången i 10 minuter innan garnering.

Lägg upp den varma torsken med räkorna och servera med vitsås och potatis som kokats i saltat vatten tillsammans med knöl- och blåstång.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi