Hoppa till huvudinnehåll

Tångstekt torsk med skaldjurssås och ragu på havskräftor

Michael Björklund tångstekta torsk
Michael Björklund tångstekta torsk Michael Björklund tångstekta torsk Bild: YLE/Strömsö buljong

I en tävling mot självaste Leif Mannerström vann Michael Björklund med denna rätt. Torsk är Michaels favoritfisk.

Ingredienser

Anvisningar: 

Börja med att skära torsken i portionsbitar, salta den lätt och ställ kallt.

Skaldjurssås: Skala och skär löken fint. Fräs löken med en matsked smör i kastrull utan att den får färg, Slå på skaldjursbuljong och grädde. Låt koka ihop i 10 minuter till tjockare konsistens. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Mixa och skumma upp innan servering.

Grönsaksragu med havskräftor: Skala, skiva och koka morötterna så att de har litet tuggmotstånd kvar. Doppa tomaterna i kokande vatten och skala, kärna ur och klyfta dem. Skala havskräftstjärtarna och stek dem hastigt i smör. Tillsätt morot, sockerärter och tomater. Smaka av med salt och peppar.

Torsk: Rimma torskfiléerna (200 gram / person) innan de steks i smör i stekpanna med skinnsidan upp. Täck sedan fisken med hötter (knöl- och blåstång) och låt ånga ca fem minuter. Den perfekta innertemperaturen för torsken är 48 grader. Lyft av tången och lägg upp fisken på serveringsfat. Riv över pepparrot.

Servera torsken med grönsaksragu med havskräftor och med en potatispuré smaksatt med smör, torkat algpulver och smörgåskrasse.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi