Hoppa till huvudinnehåll

Pastacrêpe med ansjovisröra

Iställetför att låta spaghetti ligga kvar i kastrullen och limma sig fast tar du vara på resten, gör crêpe av den och serverar den med en sås som doftar och smakar autentisk italiensk landsbygd.

Ingredienser

Anvisningar: 
Pastacrêpe

Häll tre matskedar olivolja i en stekpanna och värm den på medelhög
värme. Bred ut spagettin till en plätt i pannan och stek i någon minut tills
undersidan av plätten blivit krispig och gyllenbrun.

Vänd plätten och strö på finriven emmentalost och finrivet citronskal. Ge plätten en vacker yta också på andra sidan.

Lyft plätten från pannan och låt den ligga på ett ark hushållspapper så att överlopps olja sugs upp.

Anjovisröra

Skär tomaten i klyftor och ta bort kärnorna. Skär tomaten och anjovisen i små bitar. Skär spenaten i mindre bitar.

Hacka vitlöksklyftan med knivens baksida, skär den sen fint med knivens vassa sida och pressa den tillslut med den platta sidan av kniven, genom att trycka hårt och dra den längs med skärbrädet – nu har du en fin vitlökspuré.

Fräs anjovisen, spenaten och vitlökspurén snabbt i lite olivolja. Krydda med svartpeppar.

Flambering: Stäng av spisfläkten, ha ett stort lock redo och akta ansiktet - lågorna blir höga. Ta stekpannan från värmen. Häll 2 centiliter limoncello eller annan starksprit i den heta stekpannan. Tänd försiktigt på spriten med en spiständare. Låt elden brinna ut.

Häll över anjovisblandningen i en skål och blanda med tomaten.

Serveringsförslag:
Lägg pastacrêpen på ett fat, lägg anjovisröran ovanpå i en snygg hög och garnera med en klick gräddfil och färsk basilika.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi