Hoppa till huvudinnehåll

Grön ärtsoppa med sidfläsk

Ärtsoppa med surmjölkslimpa
Ärtsoppa med surmjölkslimpa Ärtsoppa med surmjölkslimpa Bild: YLE/Strömsö surmjölkslimpa

En klassiker med gräddig mjuklanding.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skala och skär schalottenlöken och vitlöken fint. Fräs lökhacket i rikligt med smör, tillsätt lite vin buljong. Låt småkoka en stund och tillsätt smältost och rör ut den i soppan, tillsätt grädde och ärterna. Mixa ärterna med smetana. Smaka av med salt och peppar, mixa även med lite hackad persilja.

Servera soppan genast med tärnat mörkokt sidfläsk som du rökt eller stekt lätt så att fettet inte smälter bort. Bjud surmjölkslimpa till med riktigt smör.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi