Hoppa till huvudinnehåll

Kokt boknafisk med salt späck och stuvade morötter

Bokna med morotsstuvning
Bokna med morotsstuvning Bokna med morotsstuvning Bild: YLE/Strömsö mandelpotatis

En traditionell, norsk fiskrätt av torkad och blötlagd skrei (torsk).

Ingredienser

Anvisningar: 

Fisken: Skär fisken i portionsbitar och lägg i en skål med vatten. Blötlägg den lättorkade skreien (torsken) i ett dygn i kallt. Om du använder djupfryst fisk, låt den tina ca 6 timmar i rumstemperatur.

Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg i fisken och sjud i 7-10 minuter. Ta upp den sjudna fisken med hålslev och lägg upp på uppvärmt fat.

Späck: Skär späcket i 1 cm stora tärningar och stek försiktigt tills fettet smälter och tärningarna får gyllenbrun färg.

Bryn smör i en kastrull så att det får en vackert nötbrun färg. Häll till sist över späck och det heta brynta smöret och servera med morotstuvningen samt mandelpotatis eller kokta grönsaker. Garnera med persilja.

Morotsstuvning: Skala morötterna och skär dem i slantar. Lägg smöret och morötterna i en liten kastrull och bryn morötterna lätt. Häll på grädden och mjölken och låt småputtra i ca 10 minuter, så att morötterna har kvar litet tuggmotstånd. Smaksätt med salt, peppar och muskotnöt.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi