Hoppa till huvudinnehåll

Stekt torsktunga med purjo-chilidipp

Stekt torsktunga
Stekt torsktunga Stekt torsktunga Bild: YLE/Strömsö ann-karin löken olavsrud

På Skrova, liksom i de flesta norska fiskebyar, har man alltid ätit torsktunga. Den köttiga biten är egentligen hakmuskeln under fiskens tunga. Traditionellt är det skolelever som brukar förtjäna fickpengar på att trä torskhuvudena på vassa pålar och skära ut den lilla köttbiten. På Lofoten följer man ett enkelt recept för torsktungorna: de vänds i mjöl eller skorpsmulor och sprödsteks i rikligt med smör.

Ingredienser

Anvisningar: 

Blanda en dipp på crème fraiche, smetana eller norsk rømme kryddad med chili, peppar, salt och finstrimlad purjolök

Salta och peppra tungorna och vänd dem i vetemjöl eller skorpsmulor. Smörstek sedan tungorna några minuter på vardera sidan, tills de är vackert brynta på ytan. Servera omedelbart med dippsåsen.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi