Hoppa till huvudinnehåll

Gratinerade hästmusslor (oskjell) med örtkräm

Grillade hästmusslor med vitlökssmör
Grillade hästmusslor med vitlökssmör Grillade hästmusslor med vitlökssmör Bild: YLE/Strömsö hästmussla

Musslor är en nordisk delikatess som behöver sparsam tillredning.

Ingredienser

Anvisningar: 

Kontrollera att hästmusslorna är färska. Skalen skall vara tätt slutna - släng de musslor som öppnat sig. Skölj musslorna i rinnande vatten och skrapa av eventuellt sjögräs och havstulpaner från skalen.

Lägg musslorna på en het grill eller på en ugnsplåt i en het ugn, ca 250 grader. Värm den försiktigt så att skalen öppnar sig, plocka sedan dem från grillen eller ta ut dem ur ugnen. Vrid av det övre skalet så att musselsaften blir kvar i den nedre skalhalvan med musslan. Strö grovt salt på en ugnsform och lägg musslorna i sina skal på saltet så att de ligger stadigt.

Värm ugnen till 250 grader. Finhacka vitlöken, blanda i smöret, creme fraichen och den finhackade persiljan. Salta och peppra och blanda till en jämn kräm.

Klicka ut en tesked av krämen på varje musselhalva och ställ formen högst upp i ugnen i ca 5 minuter, tills ytan är lätt brynt och krämen bubblar.

Servera omedelbart med gott lantbröd, en fräsch grönsallad och t ex svalt veteöl.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi