Hoppa till huvudinnehåll

Rödkål och pepparrot

Rödkål med pepparrotsyoghurt
Rödkål med pepparrotsyoghurt Rödkål med pepparrotsyoghurt Bild: YLE/Strömsö pepparrot

En molekylärgastronomisk eller progressiv förrätt som garanterat överraskar gästen.

Ingredienser

Anvisningar: 

Pressa rödkålsjuicen med saftpress eller köp den från ett café som pressar färsk grönsaksjuice.

Sjud rödkålsjuicen i en kastrull och blanda i agar-agar pulvret tills det smälter. Häll vätskan i ett tunt lager på en flat botten, t ex en ugnsplåt. Låt den svalna i kallt tills den stelnar till gelé.

Rör ihop yoghurt och riven pepparrot och fyll en spritspåse med massan. Ställ kallt.

När rödkålsgeléet har stelnat, skär ut fyrkanter á 12 x 8 centimeter. Spritsa på en tjock sträng yoghurt längs med långkanten och rulla ihop geléarket till en rulle.

Skär färsk rödkål i fina strimlor och marinera i vinägern.

Lägg upp rullarna på tallrik och toppa med marinerad rödkål. Dekorera med färsk harsyra eller skogssyra.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi