Hoppa till huvudinnehåll

Medisterkakor

Medisterkakor hör också till den norska julen.
Medisterkakor hör också till den norska julen. Medisterkakor hör också till den norska julen. Bild: YLE/Strömsö medisterkakor

Medisterkakor är klassisk norsk julmat, som förr lagades till dagen före. Medister kommer från det tyska ordet met, som betyder svinkött eller hackat fläskkött.

Ingredienser

Anvisningar: 

I Norge köper man färdig medisterdeg som är malet griskött och påminner mycket om den deg vi använder till köttbullar. Skillnaden ligger i man i Norge sedan använder potatismjöl eller maizena för att degen skall hålla ihop, medan man i Finland tyr sig till ägg och skorpmjöl. Kryddningen kan också avvika mellan olika recept.

Lägg degarna i en bunke. Kläck i ägget och en matsked Maizena. Lägg till en tesked grovmalen svartpeppar och blanda sedan ihop massan med händerna. Smalka av och lägg eventuellt till mera salt och svartpeppar. Riv en halv muskotnöt och blanda med i degen.

Forma kakorna med en matsked. Doppa skeden i vatten mellan kakorna. Stek kakorna i smör i en stekpanna på mellanvärme till de är gyllenbruna och genomstekta.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi