Hoppa till huvudinnehåll

Pinnekött (Pinnekjøtt)

Pinnekött kokas till jul i Norge
Pinnekött kokas till jul i Norge Pinnekött kokas till jul i Norge Bild: YLE/Strömsö rökt får

Pinnekött av får är ett måste på julbordet för de flesta norrmän.

Ingredienser

Anvisningar: 

Föregående dag: Pinnekött är alltså saltade och torkade revben av får. Om lammbringan är hel kan du redan föregående dag skära långa skivor kött med ben med en vass kniv mellan revbenen. Om köttet inte har baddats i vatten redan i butiken, lägg det över natten i vatten så att salthalten minskar.

Följande dag: Tag fram en stor kastrull, lägg pinneköttspinnar eller björkpinnar i bottnet så att det fungerar som ett galler till avdunstningen. Om du har möjlighet, samla små grenar från björkar och skala av barken.

Björkpinnar läggs i kastrullens botten när man kokar pinnekött.
Björkpinnar läggs i kastrullens botten när man kokar pinnekött. Bild: YLE/Strömsö avdustning

Häll vattnet av det urlakade köttet och torka det lätt med hushållspapper. Pensla sedan het sås på hela pinneköttet. Du kan använda vilken typ av het och syrlig pepparsås som helst, bara den inte är söt.

Stapla pinneköttet på pinnarna i kastrullens botten. Häll på vatten så att det knappt täcker pinnarna, men inte köttet. Lägg på locket och låt ångkoka i 1,5 - 2 timmar eller tills köttet lätt kan rivas från benen. Beroende på köttets kvalitet och värme kan det ta upp till 3 eller rent av 5 timmar.

Pinnekött på julbordet.
Pinnekött på julbordet. Bild: YLE/Strömsö rökt

Servera med buljongen från koket, rotmos, kokt potatis och god senap.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi