Hoppa till huvudinnehåll

Ribbe, knaperstekt fläsksida

Ribbe hör till det norska julbordet.
Ribbe hör till det norska julbordet. Ribbe hör till det norska julbordet. Bild: YLE/Strömsö fläsk

Ribbe är ursprungligen en tysk rätt som blev populär på de norska julborden i Norge på 1800-talet.

Ingredienser

Anvisningar: 

I Norge köper man tunnribbe eller familjeribbe hos slaktaren eller i saluhallen. Familjeribbe är revben där kotletterna lämnas kvar och är därför mycket tjockare än tunnribbe. Tunnribben har däremot mera fett och således fylligare smak. När Mat så in i Norden besökte Oslo kockade Mona Halvorsen och Michael Björklund med tunnribbe.

Krögaren Mona Halvorsen och programledare Sonja Kailassaari
Krögaren Mona Halvorsen och programledare Sonja Kailassaari Bild: YLE/Strömsö mona halvorsen

Skär rutor i svålen med en vass kniv, eller be slaktaren göra det. Skär tillräckligt djupt så att saltet och pepparn sedan kan gnuggas in ordentligt i svålen. Ett djupare snitt gör också att svålen spricker upp ordentligt vid stekningen och avdustningen. Gör rutor så att de löper med benen på undersidan så att det blir lätt skära upp ribben efter stekning. Då slipper du också skära tvärs över benen.

Sätt ugnen på 225 grader. Gnugga ordentligt med salt och peppar på ribbens båda sidor. Knyckla ihop två bitar aluminiumfolie till fluffiga bollar och läggs dem i mitten av en långpanna eller stor ugnsform. Lägg ribben på bollarna med svålen uppåt. Nu kan fettet rinna av ut till sidorna under stekningen. Om det blir gropar i svålen med fett, blir fettet stenhårt och inte krispigt.

Häll på ca 2 dl vatten i långpannan. Lägg ett ark bakplåtspapper över ribben och täck sedan allt med ett lager aluminiumfolie, slut till tätt på sidorna. Då hålls fukten inne i pannan och svålen blir mjuk och spricker upp.

Placera långpannan mitt i ugnen och låt den stå i minst 40 minuter. Lyft på folien och se efter om svålen har spruckit, om inte så häll litet vätska till och låt stå och avdunsta en stund till.
När svålen har spruckit, sänk värmen till 200 grader och sätt tillbaka långpannan i ugnens mitt. Stek ytterligare ca 1-1,5 timme för tunnribbe och 1,5-2 timmar för familjeribbe.

Alt som oftast spricker svålen av sig själv, men om ribben är envis kan du pröva följande metoder: Sätt ribben högre i ugnen och öka temperaturen till 250 grader eller använd ugnens grillfunktion i några minuter. Se upp så att svålen inte bränns.
Du kan också använda en livsmedelsbrännare för att "toppa" svålen en aning för att ge den ytterligare lite svedd smak (maillardeffekt).

Låt ribben vila en stund så köttet sätter sig och att all saft inte rinner ut när du trancherar den.

Ribbens svål krasar läckert mellan tänderna.
Ribbens svål krasar läckert mellan tänderna. Bild: YLE/Strömsö svål

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi