Hoppa till huvudinnehåll

Skreitorsk med gravlax och löksås

Skrei med gravlax och löksås
Skrei med gravlax och löksås Skrei med gravlax och löksås Bild: YLE/Strömsö löksås

Förutom skreitorsk finns det pinfärsk odlad lax på ön Skrova. Michael Björklund kombinerar här dessa två norska fiskar genom att täcka torsken med tunna skivor gravad lax, som ger torsken både en lätt dillsmak och håller den saftigare under stekningen.

Ingredienser

Anvisningar: 

Torsken: Ställ ugnen på 170 grader. Skär skinnet av torsken och dela fisken i fyra portionsbitar. Salta och peppra bitarna lätt och rulla in varje torskbit i två skivor gravad lax. Lägg i ugnsform och stek i ugn i cirka 15 minuter. Använd gärna stektermometer, den perfekta innertemperaturen är 48°C.

Löksåsen: Skala och skär löken fint, bryn den lätt i en stekpanna. Strö över vetemjöl, rör om en stund och häll sedan i fiskbuljong och grädde. Låt såsen puttra cirka 10 minuter. Smaka av med salt och lite socker. Servera löksåsen med fisken, ugnsrostade morötter och kokt potatis.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi