Hoppa till huvudinnehåll

Citron- och rosmarinkyckling i lergryta

Ugnsstekt broiler
Ugnsstekt broiler Ugnsstekt broiler Bild: YLE/Strömsö fylld

En saftig hönsrätt som gör sig själv i lergrytan.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Blöt lergrytan i vatten i ca 20 minuter. Ta upp grytan och torka av den. Skala potatis, rödbetor och morötter. Skala och klyfta lökarna. Lägg potatis, rotfrukter och lök i botten och runt kanterna i grytan.

2. Torka av kycklingen och vinkla vingarna under kycklingen. Dela den ena citronen och gnid kycklingen med den. Klyv den andra citronen och lägg den inuti kycklingen. Krossa salt, svartpeppar och rosmarin i en mortel. Krydda kycklingen med blandningen. .

3. Pensla kycklingen med smält smör blandat med soja. Lägg kycklingen med bröstet uppåt i lergrytan.

4. Blanda äppeljuice och vatten och häll vid sidan om kycklingen. Lägg på locket och ställ in lergrytan i kall ugn på nedersta falsen. Sätt ugnen på 225°. Stek kycklingen ca 70-80 minuter, gärna utan lock de sista 10 minuterna. Kontrollera att kycklingen är klar, utan färgad köttsaft. Sila från skyn och använd till sås.

5. Vispa samman sky, grädde och vetemjöl i en kastrull och låt såsen koka, ca 3-5 minuter. Smaka av såsen. Servera kycklingen med sås, potatis, lök och rotfrukter från grytan.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi