Hoppa till huvudinnehåll

Enkelt surdegsbröd i form

Ett skärbräde med hembakt bröd i olika utformning, några ljusa semlor med frön på, några grovt tvinnade baguetter och limpor som snittats för vackra mönster.
Det här surdegsbrödet är enkelt för nybörjare. Ett skärbräde med hembakt bröd i olika utformning, några ljusa semlor med frön på, några grovt tvinnade baguetter och limpor som snittats för vackra mönster. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),rågbröd,rågbröd,surdegsjäsning,surdeg,bröd,bakning,Recept

Det här är ett bra bröd att börja med om man aldrig har bakat surdegsbröd tidigare. Degen är enkel och jäser bra och resultatet är ett bröd som håller länge och som har en tydlig surdegskaraktär. Det är lite kummin i degen, men det kan man förstås strunta i eller byta ut till en annan krydda om man vill. Fänkål och anis passar också fint.

Ingredienser

Anvisningar: 

Steg 1 (på kvällen)
ca 50 g rågsurdegsgrund
100 g (1 dl) vatten
60 g (1 dl) rågmjöl

Rör ihop surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke, täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten, cirka 10 timmar.

Steg 2 (på morgonen)
surdegen från gårdagen
300 g vatten
360 g rågsikt
60 g fullkornsrågmjöl
9 g (1,5 tsk) salt
1 tsk hel kummin

Ta först tillbaka en klick surdeg som du spar i kylskåpet till nästa gång du bakar.

  1. Blanda surdegen från dag 1 med övriga ingredienser och rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills den jäst till dubbel storlek, det kan ta 2-3 timmar.
  2. Smörj en 1,5-liters brödform och skrapa ner degen i formen. Strö på lite hel kummin och lite rågmjöl.
  3. Låt jäsa under en handduk cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid, den ska vara riktigt het när brödet åker in. När degen rest sig några centimeter och små hål visar sig på ytan har den jäst klart.
  4. Sätt in formen på ett galler i mitten av ugnen. Om du vill kan du spruta in lite vatten med en blomspruta eller lägga in några isbitar som får smälta på en oöm plåt i botten av ugnen, ångan ger brödet en fin skorpa.
  5. Sänk temperaturen till 200 grader efter 10 minuter och grädda ytterligare 45–50 minuter.

Du kan kolla om brödet är klart genom att sticka en stektermometer i det. Det här brödet är klart när det har en innertemperatur på 98 grader.

Om du tycker brödet ser lite blekt ut när det är klart kan du ta ut det ur formen och låta det ligga direkt på gallret ytterligare 10 minuter. Det ger brödet extra stadga och en god skorpa.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi