Hoppa till huvudinnehåll

Nattjästa frukostbröd

Nattjästa frukostbröd
Nattjästa frukostbröd Nattjästa frukostbröd Bild: YLE/Strömsö solrosfrön

De här nattjästa frukostbröden är egentligen mer av ett koncept än ett recept. På kvällen rör man ihop en mycket enkel deg, låter den jäsa under natten och bakar ut den på morgonen.

Ingredienser

Anvisningar: 

De här nattjästa frukostbröden är egentligen mer av ett koncept än ett recept. Det fina ligger inte i de exakta kombinationerna av mjöl och vatten utan i själva idén om hur man bakar dem.
På kvällen, just innan man går och lägger sig, rör man ihop en mycket enkel deg. Låter den jäsa under natten och bakar ut den det första man gör på morgonen. Från det att man kliver ur sängen och att bröden står på frukostbordet kan det ta cirka 50 minuter, inte mer. Så här gör man.

1. Rör ihop jäst, vatten, mjöl, salt och eventuella frön eller kryddor. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.

2. Först av allt på morgonen: Sätt ugnen på 250 grader.

3. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop degen till ett paket. Låt jäsa 30–45 minuter (beroende på hur bråttom du har).

4. Dela degen i 10–12 bitar med en degskrapa (stekspade eller ost-hyvel går fint det med) och lägg på en plåt med bakplåtspap per.

5. Sätt in bröden i ugnen och baka av tills de fått fin färg, det kan ta 10–15 minuter. Ta ut bröden ur ugnen och ropa på de andra.

Receptet går att variera i all oändlighet. Det enklaste är att byta en del av vetemjölet mot en annan sort. Man kan utan problem ersätta upp till halva mängden med något slags fullkornsmjöl. Själv tar jag oftast 300 g vetemjöl och 90 g av någon annan sort.

Man kan också baka ut bröden i olika former förstås, eller göra ett enda stort bröd av det. Fina baguetter får man om man bara delar degen i tre långa bitar och snurrar dem ett kvarts varv.
Vill man ha ett lite tätare, finporigare, bröd kan man öka mängden mjöl till 420 g (7 dl). Vill man ha ett håligare inkråm kan man minska till 360 g (6 dl), men då får man räkna med att degen blir lite lösare att hantera.

Använd gärna rikligt med mjöl kring degen vid utbakning, ovanpå, runt och under, det blir bara fint. Undvik dock att vända ned en massa mjöl i degen.
Det går också fint att ersätta vattnet med annan vätska som till exempel mjölk (ger ett ännu mjukare bröd, mer som källarfranska), yoghurt (ger ett lite syrligare bröd), eller äppeljuice (ger framför allt en lite mörk och mycket god skorpa). Man kan förstås även tillsätta olika brödkryddor, honung eller sirap. (Jag har ofta en klick honung i mina.)

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi