Hoppa till huvudinnehåll

Ellen Svinhufvudtårta

Stellas Ellen Svinhufvud-tårta
Stellas Ellen Svinhufvud-tårta Bild: Bild: Yle stella

Allt handlar inte bara om klänningarna vid självständighetsfesten i morgon. Även festmenyn diskuteras och utvärderas.

Ingredienser

  • 150 gram (g) mandel- finmald och skållad (kakbottnen)
  • 200 gram (g) pudersocker- (kakbottnen)
  • 5 st äggvita- (kakbottnen)
  • 300 gram (g) smör- osaltat (fyllning)
  • 4 matsked (msk) socker- (fyllning)
  • 1 kopp (cup) grädde- (fyllning)
  • 1 kopp (cup) kaffe- (fyllning)
  • 100 gram (g) mandel- hackad och skållad (fyllning)
  • pudersocker- (dekoration)
  • mandel- rostade spån (dekoration)
Anvisningar: 

1. Vispa pudersockret och äggvitorna till ett hårt skum i 20 minuter.
2. Tillsätt mandelmjölet
3. Bred fyra kvadrater på en smörad och med potatismjöl täckt ugnsplåt
4. Kvadraterna torkas i mild ugnsvärme tills de blir ljusbruna
5. Bred försiktigt fyllningen mellan plattorna och på den sista plattan
6. Fyllningen görs så att grädden och sockret kokas upp och rörs i det starka kokade kaffet. Smöret läggs i litet i taget. Till slut lägger man i mandlarna.
7. Dekorera till sist kakan med pudersocker och rostade mandelspån.

Receptet är fritt översatt från Helinä Hirvikorpis bok Linnan juhlat kautta aikojen.

Tilläggsinfo: 

Ellen Svinhufvud-tårtan är en gammal klassiker som många av gästerna ser fram emot att smaka, bland dem Sauli Isokoski.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi