Hoppa till huvudinnehåll

Martins vetesurdegsbröd med råg

Martin Johanssons surdegsbröd
Martin Johanssons vetesurdegsbröd med råg Martin Johanssons surdegsbröd Bild: YLE/Strömsö surdegsbröd

Här är receptet till brödet som Martin Johansson och Anne Teir-Siltanen bakar i Strömsös kök. En spännande process i tre steg.

Ingredienser

Anvisningar: 

Grundrecept för vetesurdeg

Blanda cirka 50 g surdegsgrund med 150 gram ljummet vatten och 150 gram vetemjöl i en rymlig bunke. Det kommer att bli 300 gram, vilket är det du behöver när du bakar ut surdegsbröden. Själva degen kan du göra i samma bunke, så det är bra om den rymmer minst 3 liter. Täck bunken med lock eller platsfolie och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar. Kom ihåg att spara lite av surdegsgrunden till kommande brödbak, cirka 50 gram.

Vetesurdegsbröd med mycket råg

1. Blanda alla ingredienser utom saltet i en bunke. Låt vila 45 minuter.

2. Strö saltet över degen och vik degen i bunken. Låt vila 30 minuter. Hur vikningen går till kan du se i det här klippet:

Se vikning i detta videoklipp.

3. Upprepa vikningen och vila ytterligare 30 minuter.

4. Vik degen en tredje och sista gång i bunken. Vila cirka 60 minuter.

5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två bitar. Vik in kanterna mot mitten så att degen får en spänd yta. Låt vila 30 minuter.

6. Forma bröden och lägg dem i mjölade korgar. Låt jäsa i kylskåp cirka 12 timmar.

7. Sätt ugnen på 270 grader i god tid. Vänd upp bröden på en bakspade, snitta och skjutsa in i ugnen. Lägg in några isbitar för ångan och sänk värmen till 250 grader. Låt stå totalt cirka 35 minuter. Sänk värmen till 200 grader de sista 10–15 minuterna. Låt svalna på ett galler.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi