Hoppa till huvudinnehåll

Alexandras matsmältningste

Te av rölleka
Te av rölleka Te av rölleka Bild: YLE/Strömsö rölleka

I juletider är det väl mer regel än undantag att man äter för mycket och blir så mätt och däst att man knappt orkar med sällskapsspelen efter middagen. Men det är enkelt fixat! Det finns många läkeväxter som hjälper matsmältningen på traven, och några av de bästa finns faktiskt hemma i de allra flesta kryddskåp. – Alexandra –

Ingredienser

Anvisningar: 
Torkad rölleka
Torkad rölleka Bild: YLE/Strömsö rölleka

Te på rölleka
Rölleka smakar bittert och aromatiskt när man biter i en stjälk. De två ämnena, bitterämne och eterisk olja sätter både fart på matsmältningen och löser kramper i magen som man ibland kan få när man ätit för mycket.
Torkad rölleka får du i hälsokostaffärer, men det bästa är ju förstås är att gå ut och plocka själv när det blir sommar.
Torkade fänkålsfrön
Torkade fänkålsfrön Bild: YLE/Strömsö frön

Så här gör du:

Koka 2,5 dl vatten. Ta 2 teskedar rölleka och låt den dra i vattnet i fem minuter.
Sila sedan och drick i lugna klunkar.

Te på fänkål, anis och kummin

Alexandra brygger matsmältningste
Alexandra brygger matsmältningste Bild: YLE/Strömsö matsmältningste

Det är inte alla som har ett knippe torkad rölleka hemma, men frön av fänkål, anis och kummin finns i de flesta kryddskåp. De små aromatiska fröna innehåller en eterisk olja som löser upp kramper i magen och tarmarna, får igång matsmältningen och verkar väderfördelande. Te av fänkål, anis och kummin kan också lindra gallstensanfall.

Det här är dessutom ett riktigt gott örtte. Det smakar lite lakrits, och är betydligt bättre efter maten än en kopp kaffe!

Frön kokar till te
Frön kokar till te Bild: YLE/Strömsö anis

Så här gör du:

Koka upp en liter vatten, lägg i två teskedar var av fänkålsfrön, kumminfrön och anisfrön och koka kryddorna under lock.
Sänk värmen och låt koka i fem minuter.
Sila och drick i lugna klunkar.

Teet doftar och smakar gott
Teet doftar och smakar gott Bild: YLE/Strömsö matsmältningste
Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi