Hoppa till huvudinnehåll

Ellas jul på Strömsö

Ellas hallonglögg
Ellas hallonglögg Ellas hallonglögg Bild: YLE/Strömsö ingefära

En glögg med vacker sprakrosa färg och läckert sötsyrlig i smaken. Mumma hämtat från den svenska jultraditionen samt stiltonostcrème i lufttorkad skinka och kalkonsnittar.

Ingredienser

Anvisningar: 

Julen är en tid när släkt och vänner träffas i flera omgångar. Vad ska man bjuda på som välkomstdryck om den färdigköpta glöggen är slut eller experimentlustan sätter in? Här presenteras två alternativ: Mumma hämtat från den svenska jultraditionen eller egen glögg på rosévinet som blivit kvar i skafferiet sedan sommaren.

Ingredienser till mumma
Ingredienser till mumma Bild: YLE/Strömsö portvin

Rosévinsglögg:

(En flaska rosévin, en dl vitt portvin, en tsk torkade nejlikor, två kanelstänger, 1 bit (ca 2 cm) färsk ingefära, 1-2 dl fast honung (beroende på önskad sötmahalt), en påse frysta hallon).
Häll alla ingredienser i en kastrull och låt drycken sjuda ca 30 minuter. Vispa runt så att hallonen går sönder och ger ifrån sig mer smak. Du kan med fördel göra glöggen en eller flera dagar innan servering och låta drycken dra åt sig aromer. Glöggen får en vacker sprakrosa färg och blir läckert sötsyrlig i smaken. Den kan serveras både varm och kall – gärna i genomskinliga glas med några hallon och nejlikor i.

Ellas mumma
Ellas mumma Bild: YLE/Strömsö porter

Mumma:
Ta en stor kanna och blanda i följande ingredienser: Två flaskor (2 x 0,5 l) mustigt porteröl, en deciliter rött portvin, 1 flaska lättöl (0,33l), 1 msk kardemumma, tre apelsinskivor med skalet kvar och en kanelstång (gärna en lång som du också kan använda som omrörare i kannan). Toppa upp kannan med sockerdricka tills den smakar så som du vill ha den (ju mer sockerdricka desto mildare och sötare mumma). Det skummar rejält, så det är bra att ha en stor kanna och hälla försiktigt. Mumma passar utmärkt att släcka törsten med innan julmaten, men är också ett fint dryckesalternativ till det mesta på julbordet.
Alkoholfri mumma
Alkoholfri mumma Bild: YLE/Strömsö kotikalja

Mängden kan justeras beroende på hur många ni är i sällskapet. Tänk att en person dricker ca 3 dl mumma. Det här receptet blir ungefär 2 liter färdig dryck.

Om du vill göra mumman alkoholfattig så använder du svagdricka (kotikalja) istället för portvin, mörkt alkoholfritt öl, samma kryddor och toppar sedan med sockerdricka i önskad mängd. Allt efter tycke och smak.

Stiltonostcrème inlindad lufttorkad skinka:

Stiltonostfylld lufttorkad skinka av vildsvin
Stiltonostfylld lufttorkad skinka av vildsvin Bild: YLE/Strömsö stilton

Stiltonost är en blåmögelost som är ett måste i varje brittiskt hem i juletid. Blanda stiltonost (eller annan blåmögelost) med crème fraîche (ca 2 delar ost och en del c-f). Smaka av med flingsalt och lite svartpeppar. Välj en god lufttorkad skinka, i det här fallet valde vi en finsk lufttorkad skinka gjord på vildsvin. Klicka i ostcrèmen i skinkan och tryck ihop till små knyten. Avsluta med en gnutta tranbärsgelé på toppen och servera till glöggen eller mumman.

Liten kalkonmacka med rödkåls-cole slaw och knaperstekt bacon:

I vissa hem ersätts julskinkan av kalkonen, men varför välja en av dem? En liten kalkonmacka är utmärkt att servera som aperitif till välkomstglöggen. Eller kanske till nattsuddet när lugnet åter lagt sig i huset.
Det här receptet räcker till en stor bricka snittar (ca 20-30 stycken beroende på hur stora man gör dem).

Marinera ett paket (ca 400 gram) tunna kalkonfiléer i en skål med 1 dl sweet chilisås, 1 dl japansk soja och tre msk olivolja. Stek dem i smör och smaka av med salt och peppar. Sedan får de svalna helt innan du skär upp dem i strimlor.
Strimla en fjärdedels rödkålshuvud (det går bra med osthyvel) och blanda med en halv finstrimlad rödlök, en halv finhackad vitlöksklyfta och ca två cm finstrimlad purjolök. Blanda ihop allt och lägg i en bytta crème fraîche och en burk (ca 150 gram) fetaost. Blanda om och smaksätt med tre msk olivolja, 3 msk ljus vinäger, salt och svartpeppar.

Ellas kalkonsnittar med rödcole-slaw
Ellas kalkonsnittar med rödcole-slaw Bild: YLE/Strömsö rädisa

Bryt små munsbitar av ett gott, tunt knäckebröd. Bred på smör, lägg på strimlad kalkon och rödkåls-cole slaw (det som blir över kan du lägga fram på julbordet – det passar till det mesta!). Toppa med knaperstekta baconstrimlor och garnera med till exempel rädisa och hackad persilja.

Ha en riktigt smakfull jul!
Ella

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi