Hoppa till huvudinnehåll

Ålandspannkaka med sviskonkräm

Traditionell ålandspannkaka
Traditionell ålandspannkaka Traditionell ålandspannkaka Bild: YLE/Strömsö sviskonkräm

Ålandspannkaka lagas på antingen manna- eller risgryn, men sviskonkräm och vispgrädde hör till båda varianterna.

Ingredienser

Anvisningar: 

Pannkakan:

Koka upp en liter mjölk med mannagrynen under omrörning tills gröten tjocknat. Låt gröten svalna en stund, häll i litet mjölk och tillsätt socker, salt, kardemumma och vetemjöl och till sist äggen och resten av mjölken. Ställ ugnen på 200 grader. Häll i smeten i en djup välsmord ugnsplåt och grädda tills pannkakan fått gyllenbrun färg. Servera pannkakan ljummen med sviskonkräm och vispgrädde.

Sviskonkrämen:

Blötlägg katrinplommonen i vatten över natten. Tillsätt en kanelstång och några deciliter vatten och koka långsamt tills frukten mjuknat. Avred med potatismjöl så att krämen får en konsistens som lös sylt. Sockra enligt smak.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi