Hoppa till huvudinnehåll

Fläder-, syren- och häggblomsaft

Safter av syren och fläderblom
Safter av syren och fläderblom Safter av syren och fläderblom Bild: YLE/Strömsö ulrika karlsson

Ulrika Karlsson är en av Sveriges mest kunniga sommelièrer. På Gotland serverar hon soliga sommardagar i immiga glas.

Ingredienser

Anvisningar: 

Tvätta citronerna. Lägg blomklasarna i skilda hinkar tillsammans med skivad citron, citronsyra och socker. Slå på med kokande vatten så att det täcker, rör om ordentligt och slut kärlen med lock. Låt stå 3-4 dygn och dra, rör om ett par gånger om dagen så att allt socker löser sig. Sila saften till slut och förvara den i frysen så att den inte efterjäser.

Så här fördelar du ingredienserna:

Syren- och häggblomssaft:

50 blomklasar, 2 kg strösocker, 3 liter vatten, 60 gram citronsyra och 4 citroner.

Fläderblomssaft

40 blomklasar, 3 kg strösocker, 3 liter vatten, 100 gram citronsyra, 5 citroner.

Sonja och Ulrika Karlsson på Gotland
Sonja och Ulrika Karlsson på Gotland Bild: YLE/Strömsö ulrika karlsson

Servering:

Till blomdrinkarna används 4-5 cl koncentrerad saft, 10-15 cl kolsyrat vatten samt 5 isbitar i glaset.

Fläderblom: Pressa i litet färsk citronsaft samt garnera med en skiva citron.

Syren: Garnera med litet frysta bär såsom röda vinbär eller lingon. Det är vackert och bären bidrar med syra.

Häggblom: Garnera med strimlad citronmeliss. Önskas mer sötma kan du byta ut det kolsyrade vattnet mot citronläsk.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi