Hoppa till huvudinnehåll

Nöt yttrefilé med pepparost

Saftigt nötkött med pepparost
Saftigt nötkött med pepparost Saftigt nötkött med pepparost Bild: YLE/Strömsö pepparost. michael björklund

Den finska pepparkryddade färskosten blev populär på 1960-talet och passar bra till kötträtter.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skär upp filén på längden, så att den öppnas till ett platt stycke kött. Smula pepparost in i den öppnade filén, samt krydda med flingsalt och peppar.

Rulla ihop hela filen som en rulltårta, och skär upp i ordentliga biffar. (Biffarna liknar rulltårtsbitar). Trä bitarna på två järngrillspett, så att de hålls ihop under grillningen.
Grilla cirka två minuter per sida. Salta lite medan du grillar, när köttsaften börjar komma upp så är köttet klart!

Skär upp och preparera köttet i god tid innan middagen.

Filéerna vinner på att vila upp till tre timmar innan du grillar.

Servera tillsammans med grillade rotfrukter och rostade potatisskivor. Potatisskivorna rostas i ugn tillsammans med vitlök och smör.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi