Hoppa till huvudinnehåll

Gravad mört med Nobis dressing

Gravning är ett bra sätt att tillaga småbeniga fiskar. Mört, som har en mycket god smak, gör sej bra som gravad. Här serveras mörten som en matig macka på sött bröd med potatis och ägg.

Ingredienser

Anvisningar: 

Gravning är ett bra sätt att tillaga småbeniga fiskar. Mört, som har en mycket god smak, gör sej bra på det här sättet eftersom gravningslagen ger en helt benfri känsla. Fiskköttet får en riktigt fin konsistens med lite mer tuggmotstånd än om man använder t.ex. strömming på samma sätt. Här serveras mörten som en matig macka på sött bröd med potatis och ägg.

Gravad mört: Rensa och filéa mörten, skär ut sidbenen och benraden som går längs mitten. Blanda vatten, ättika och salt. Lägg mörtbitarna i lagen. Låt ligga 12 timmar tills mörten är vit rakt igenom. Låt rinna av på hushållspapper, förvara kallt.

Nobis dressing: Koka tre ägg i tre minuter. Gröp ur de synnerligen löskokta äggen. Lägg i matberedare med vinäger och vitlök och montera med matolja.

Koka tre ägg i åtta minuter och hacka dem grovt. Skala och skiva rödlöken tunt.

Blanda mörtfileerna med dressingen och servera på smörad kavring med grovt mosad potatis, ägghack och lök.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi