Hoppa till huvudinnehåll

Smörbakad braxen

Ugnsbakad braxen som kräver mycket smör.
Ugnsbakad braxen som kräver mycket smör. Ugnsbakad braxen som kräver mycket smör. Bild: YLE/Strömsö smörbakad braxen

Fisk och smör, det är en oslagbar kombination. Baka av en saftig filé av braxen i ugnen med, ja, rätt mycket smör, då blir det gott ser ni!

Ingredienser

Anvisningar: 

Fisk och smör, det är en oslagbar kombination. Baka av en saftig filé av braxen i ugnen med, ja, rätt mycket smör, då blir det gott ser ni! Större exemplar av beniga fiskar lämpar sej ypperligt för helstekning på det här sättet. Serverar man dessutom fisken på sidan av så är det lätt att lyfta benfria bitar av fiskköttet till tallriken, eftersom man lätt ser var benen sitter.

Smörbakad braxen
Filéa fisken och gör ett snitt mellan den tjocka och tunna delen, obs inte helt genom!. Vik in den tunna delen under den tjocka för att få en jämnare tillagning och placera i ugnsform. Salta och häll över det brynta smöret. Baka i ugn, 150 grader.

Rödbetor:
Skrubba betorna noggrannt. Koka i lättsaltat vatten tills en kniv lätt glider igenom. Kyl i kallt vatten och skala med fingrarna. Skär i klyftor. Blanda med finrivet citronskal och salt.

Dansk remoulad
Stek rivet äpple, schalottenlök och curry i lite matolja. Låt svalna och vispa ihop med äggulorna. Montera med matolja i tunn stråle under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt litet creme fraiche.

Braxen är en god fisk, fast benig
Braxen är en god fisk, fast benig Bild: YLE/Strömsö paul svensson

Inlagd svamp
Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg i svampen och låt dra minst en timme.

Krutonger:
Ringla olivolja över levainbröd till krutonger i ugn samt krydda med salt och peppar.

Servering:
Fördela rödbetor, svamp, remoulad på tallrik och strö över rikligt med levainkrutonger samt eventuellt tunna skivor av en rå rödbeta. Servera fisken på en vacker tallrik bredvid. Ringla över brynt smör.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi