Hoppa till huvudinnehåll

Franska fiskbullar av id

Id och mört är fiskar som passar utmärkt till fiskfärs, det gäller både för konsistensen och smaken. Här använder vi den större karpfisken id till eleganta franska fiskbullar, så kallade queneller.

Ingredienser

Anvisningar: 
Franska fiskbullar av id
Franska fiskbullar av id Bild: YLE/Strömsö fiskbullar

Id och mört är fiskar som passar utmärkt till fiskfärs, det gäller både för konsistensen och smaken. Här använder vi den större karpfisken id till eleganta franska fiskbullar, så kallade queneller. De pocheras i en lätt buljong för att bli riktigt fluffiga och smakrika. Serveras med neutrala basgrönsaker och en kraftig smörsås till.

Svampsmörsås

Koka upp vatten och låt den torkade svampen dra 10 minuter. Sila av, finhacka svampen. Tillsätt vinet i svampbuljongen, koka ner tills 2 dl kvarstår. Mixa ner smöret med stavmixer. Tillsätt finhackad lök och persilja, smaka av med salt och peppar. Lägg sist i den finhackade svampen

Iden blir goda fiskbullar
Iden blir goda fiskbullar Bild: YLE/Strömsö paul svensson

Franska fiskbullar på id

Kyl fisken och grädden i frysen en liten stund. Kör de kylda fisktärningarna i matberedare med salt och rivet citronskal tills smeten är helt slät. Montera med iskall grädde, smaka av med vitpeppar. Att huvudingredienserna är riktigt kalla gör att färsen binder grädden helt, vilket ger en lätt och fluffig konsistens på fiskbullarna.

Rotsaker

Koka upp vattnet med vin, salt och lagerblad. Lägg i rotsakerna och koka tills mjuka. Spara kokvätskan, lyft ur rotsakerna, ringla över lite olivolja, salt och peppar.

Forma fiskbullar med sked och pochera i samma rotsaksbuljong i ca sex minuter. Lyft ur fiskbullarna på tallrik, skeda på svampsmörsås, strö över lite hackad persilja. Servera tillsammans med rotsakerna.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi