Hoppa till huvudinnehåll

Inkokt vit sparris

Vit sparris med spansk korv
Vit sparris med spansk korv Vit sparris med spansk korv Bild: YLE/Strömsö salsiccia

Det finns ingen annan grönsak som förknippas med våren såsom sparris. Vad du än gör, krångla inte till det, njut av sparrisen i sin renaste form.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skala sparrisen noga runt om med en bygelskalare. Skär bort en bit av den grövsta änden om den är träig.
Koka upp vatten (helst i en sparriskokare/hög smalkastrull). Smaksätt med citronsaft, salt, socker och smör.
Koka sparrisen stående med knopparna uppåt tills sparrisen är genomkokt (genomskinlig), ca 10 min. Vattnet ska vara så högt på sparrisen att knopparna når just ovan vattenytan och ångkokas. Låt svalna något i lagen.
Blanda finhackad lök med vinäger och koka upp hastigt. Låt svalna och blanda med olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Snitta korven och ta ur färsen. Smula sönder färsen och stek knaprig i stekpanna i lite olja tillsammans med lite brödsmulor. Lägg den nykokta sparrisen på ett fat. Slå dressing över, toppa med salsiccia, gräslök och brödsmulor.

Vit och grön sparris
Vit och grön sparris Bild: YLE/Strömsö grön sparris

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi