
En glasskaka som flamberas med rom vid middagsbordet väcker förtjusning och blir ett samtalsämne som räcker länge. Och dessutom är den alldeles förträffligt god!
Ingredienser
- 100 gram (g) smör- (sockerkaka)
- 250 gram (g) strösocker- (sockerkaka)
- 60 gram (g) ägg- (sockerkaka)
- 100 gram (g) äggula- (sockerkaka)
- 190 gram (g) vetemjöl- (sockerkaka)
- 10 gram (g) bakpulver- (sockerkaka)
- 100 gram (g) mjölk- (sockerkaka)
- 0.5 st vaniljstång- (sockerkaka)
- 1 paket pancobröd- (sockerkaka)
- 4 st äggvita- (maräng)
- 300 gram (g) socker- (maräng)
- 1 liter (l) citronglass- (fyllning)
- 1 liter (l) hallonsorbet- (fyllning)
- 2 st schweizisk maräng- stora, hårda (fyllning)
- 0.5 deciliter (dl) mörk rom- (fyllning)
- 1 kartong hallon- (fyllning)
- 1 kartong jordgubbar- (fyllning)
Ekologisk Sockerkaka (2 normalstora formar)
OBS! Alla huvudingredienser bör vara ekologiska för att kakan skall räknas som ekologisk. Du kan tumma på bakpulvret och pancobrödet till formarna ifall de inte finns som ekologiska.
Smält smöret i mjölken tillsammans med fröna från vaniljstången, vispa äggula, hela ägg och strösocker luftigt.
Blanda vetemjölet och bakpulvret, sikta i blandningen i äggblandningen och vänd sist in den avsvalnade vanilj /smör /mjölkkoket.
Häll upp i väl smörade och bröade formar.
Baka i 200 C i ca 20- 25 minuter, prova med sticka.
Nybakad smakar den bäst!
Schweizisk maräng
Vispa smeten i ljummet vatten bad till 40 C.Vispa sedan i blandare till fast och kall konsistens. Sätt ugnen på 120 C
Spritsa ut toppiga maränger ca. 6-8 cm diameter. Sänk ugnen till 100 C Grädda i 1h och 45 min.
Både ovan och undersida på marängen ska vara torra.
Fyllning
Fodra en plastskål med plastfilm (ca. 18-20 cm i diameter). Dela sockerkakan i två lager. Stansa ut cirkel i mitten och sedan dela resterande lager i solfjäder form (gör trubbiga trianglar).
Fodra hela metallskålen med kakbitarna.
Mixa glass och sorbet i skilda skålar mjukt. Blanda sorbet med bär och smula två st hårda maränger, rör om. Varva glass och sorbetblandningen i skålen som är fodrat med kakan.
Då skålen är fylld täck hela härligheten med sockerkaka. Sätt skålen i frysen och låt stå i 6 timmar eller mera.
Tag ut skålen och stjälp upp på ett fat. Täck med mjuk maräng och bränn av i ugn på 250 grader i 2 minuter.
Värm rom i en kastrull under tiden kakan är i ugnen. Tänd på den varma rommen och häll den brinnande rommen över kakan genast när kakan kommer från ugnen.
Servera och njut!