Hoppa till huvudinnehåll

Baka muffins och bröd på grillen

Här bakar vi både ett läckert bröd och muffins. Muffins är ju ganska söta i sig, så att göra dem med syrliga bär ger en skön balans.

Ingredienser

Anvisningar: 

Det du behöver tänka på om du använder kolgrill är att skapa distans till glöden. Använder du gasgrill, täck igen hålet bakpå grillen (mellan grill och lock) med aluminiumfolie så värmen hålls inne. Täck gärna plåten med aluminiumfolie så sänks undervärmen lite. Här bakar vi både ett läckert bröd och muffins. Muffins är ju ganska söta i sig, så att göra dem med syrliga bär ger en skön balans.

Muffins på grillen

Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner ägg, mjölk och sist mjölblandningen. Fördela smeten i 12 stycken formar, stick ner 5-6 bär (vinbär, krusbär, rababer) i varje muffins, strö pärlsocker och timjan över. Baka muffinsarna i muffinsplåt i grillen under lock i ca 220 grader 15-20 minuter. Vänd plåten efter halva tiden. Om du bakar i gasgrill, stäng gärna av den sida av grillen du bakar på så undervärmen inte blir för hög.

Ficelle på grillen

Smula jästen i en bunke. Slå på fingervarmt vatten, 37 C. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och merparten av mjölet. Spara resten till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt för hand tills den känns smidig (degen ska vara ganska klibbig). Jäs under duk i 1 timme. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela degen i 4-5 längder med kniv och tvinna varje del i mjöl till baguetteform. Lägg på plåt med smort bakplåtspapper. Pudra mjöl över och låt jäsa i ytterligare 30 min. Pensla med lite vatten, strö på havssalt och lite hackad rosmarin eller annan ört.

Ficelle, bakade på grillen
Ficelle, bakade på grillen Bild: YLE/Strömsö ficelle

Tänd grillen och se till att ha fin glöd. Om du bakar på kolgrill, skjut glöden ut mot kanterna som en ring, ställ en rostfriskål i mitten. Lägg på locket och se till så att värmen är ca 250- 275 C.

Lägg två lager med aluminiumfolie och sedan bakplåtspappret med brödet på. Slå lite vatten i skålen i mitten och lägg på locket.

Om du bakar på gasgrill, kasta in lite vatten i grillen för ångans skull, vilket ger en bättre yta på brödet. Stäng gärna av värmen på ena sidan, där du placerar brödet så blir undervärmen inte för hög.
Grädda i 20 -25 minuter och ät gärna direkt med riktigt smör.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi