Hoppa till huvudinnehåll

Fylld grillad bläckfisk

Fylld bläckfisk behöver bara någon minut på grillen.
Fylld bläckfisk behöver bara någon minut på grillen. Fylld bläckfisk behöver bara någon minut på grillen. Bild: YLE/Strömsö fylld bläckfisk

Dags att pröva nåt nytt på grillen? Bläckfisk kan bli din favorit i sommar, fyll den med en läcker sikröra, grilla den riktigt hastigt på hög värme och servera med citron och vitlöksolja. En suverän smak av medelhav!

Ingredienser

Anvisningar: 

Bläckfisken: Salta fiskfilén runt om. Gnugga över lite olivolja. Lägg den på grillen (ca 150°) med skinnet neråt. Det ger mycket mer smak. Grilla tills fiskköttet är vitt och fast, ca 5 minuter. Grilla bara på ena sidan så den inte tappar vätska.

Rå bläckfisk ser litet slemmig ut, men är en delikatess som grillad.
Rå bläckfisk ser litet slemmig ut, men är en delikatess som grillad. Bild: YLE/Strömsö fylld bläckfisk

Svetta lök, vitlök och chili i lite olivolja i en kastrull ett par minuter tills den är mjuk, men utan att den tar färg. Ta av fiskköttet med en gaffel och blanda det med lökröran, persilja och körvel i en bunke. Smaka av med olivolja, salt och peppar.

Trots tentakler är bläckfisk ett gott havsdjur.
Trots tentakler är bläckfisk ett gott havsdjur. Bild: YLE/Strömsö fylld bläckfisk

Skölj bläckfiskarna, avlägsna hinnor och innanmäte, skär av tentakeldelen. Fyll bläckfisktuben med fiskfärsen. Använd gärna spritspåse. Nåla ihop med tandpetare upptill. Grilla bläckfisk och tentakler hastigt på varje sida på grillen tills de blir fasta i konsistensen men inte för länge, då blir de sega. En och en halv minut på grillen räcker!

Vitlöksoljan: Mixa rapsolja och vitlök till vitlöksoljan i en mixer.

Fördela bläckfiskarna på tallrik på en bädd av örter, droppa vitlöksolja ovanpå, pressa över citron och lite svartpeppar ur kvarn. Blanda runt på fatet, servera genast.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi