Hoppa till huvudinnehåll

Blommig sallad på räkor och blomkål

Blommig sallad på räkor och blomkål.
Blommig sallad på räkor och blomkål. Bild: Yle/Strömsö räksallad

Blommor i maten är mat för själen. Vilda blommors fräschör är pigg tillsammans med räkor och tusensköna får här kröna blomkålen, som ju själv är en blomma. Strö gärna rosor, krasse, rödklöver, tagetes, ringblomma och blåklint över sommarens anrättningar, men var noga med att de är ekologiskt odlade. Örternas blomställningar har ofta mildare smak än själva bladen, och medan bladen gott kan läggas i maten, gör sej blommorna bäst ovanpå.

Ingredienser

  • 300 gram (g) räkor- med skal (inlagda räkor)
  • 5 centiliter (cl) ättika- (inlagda räkor)
  • 1 deciliter (dl) socker- (inlagda räkor)
  • 1 bunt dill- (inlagda räkor)
  • 1 st blomkål- (chockad blomkål)
  • 2 liter (l) vatten- (chockad blomkål)
  • 1 deciliter (dl) salt- (chockad blomkål)
  • 1 st citron- (chockad blomkål)
  • 1 st rödlök- liten, finhackad (chockad blomkål)
  • 5 centiliter (cl) tusenskönor- (garnering)
  • 1 deciliter (dl) tussilago- (garnering)
  • 1 deciliter (dl) klöverblad- (garnering)
Anvisningar: 

Skala räkorna. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg i dillen och häll över räkorna. Låt svalna.
Bryt blomkålen i små buketter. Slå kokt saltat vatten över med rivet citronskal. Låt dra 1 minut. Sila och servera ljumna med inlagda räkor. Strö över rödlök, dill, blommor, klöver och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi