Hoppa till huvudinnehåll

Sotad lammyttrefilé med violer och ärtkräm

Sotad lammyttrefilé med violer och ärtkräm.
Sotad lammyttrefilé med violer och ärtkräm. Bild: Yle/Strömsö lammsallad

Blommor i maten är mat för själen. Den subtila smaken hos violer påminner om en mjuk lavendel och passar utmärkt till lamm. Strö gärna rosor, krasse, rödklöver, tagetes, ringblomma och blåklint över sommarens anrättningar, men var noga med att de är ekologiskt odlade. Örternas blomställningar har ofta mildare smak än själva bladen, och medan bladen gott kan läggas i maten, gör sej blommorna bäst ovanpå.

Ingredienser

Anvisningar: 

Dela ytterfilén i två delar. Salta och peppra köttet runtom, sota i torr grillpanna ett par minuter på var sida. Lyft och låt mogna vid sidan av ca 10 minuter. Häll varmt vatten över ärtorna så de tinar.
Mixa avokado med gröna ärtor och passera. Smaka av med salt och svartpeppar. Sänk sockerärtorna hastigt i kokande vatten, 30 sekunder räcker, lyft i kallt vatten och dra isär.
Skiva köttet i tunna skivor, lägg på ett fat. Klicka ut grön ärtkräm och fördela sockerärtskidor och hyvlad parmesan över tallriken. Strö över violerna, avsluta med lite olivolja och balsamvinäger.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi