Hoppa till huvudinnehåll

Pomme Anna med höstäpple

Pomme Anna är en fantastisk fransk potatisrätt. Vi förnyar den genom att baka in en massa härliga höstäpplen och dessutom paketera in den i bacon. Det blir en allt-i-en rätt som är klar genast den kommer ut ur ugnen, samtidigt som den mycket väl passar som tillbehör till en grönsaksrätt eller varför inte en bit kött.

Ingredienser

Anvisningar: 
Klä ugnformen med bacon.
Klä ugnformen med bacon. Bild: YLE/Strömsö pomme anna

Pommes de terre betyder potatis (jordäpple) medan pommes betyder äpple, så rent namnmässigt känns det korrekt att byta ut hälften av potatisen mot äpple. Vi använde åländska, röda höstäpplen. Sorten bör var fast och smakrik.

Lägg bakplåtspapper i botten på en springform. Klä formen med baconskivor lagda omlott på botten och ett varv upptill så att skivorna delvis hänger utanför. De ska senare vikas över som lock.

Skiva potatisen och äpplena ca 1 mm tunt på mandolin eller med osthyvel. Blanda med varmt brynt smör och salt. Klipp timjan över baconbotten.

Gratängen skall pressas ner under bakningen.
Gratängen skall pressas ner under bakningen. Bild: YLE/Strömsö pomme anna

Fyll formen med potatis- och äppleblandningen och packa tätt. Avsluta med ett varv äpple och klippt timjan. Vik över baconskivorna så formen får ett lock av bacon och lägg i press med bakplåtspapper och en tyngd på.
Baka i ugn på 200° ca 40 minuter. Ta av tyngden och baka ytterligare 10-15 minuter så baconet ovanpå får färg. Det är klart då en kniv lätt glider genom terrinen. Häll av överflödigt fett ur formen och stjälp upp på fat.

Rätten passar suveränt som tillbehör till en köttbit eller bara med en syrlig grönsallad med lite strimlat rått äpple i

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi