Hoppa till huvudinnehåll

Oktoberfest på Strömsö (ostdip och bratwurst)

En bricka med läckerheter till en oktoberfest.
En bricka med läckerheter till en oktoberfest. En bricka med läckerheter till en oktoberfest. Bild: YLE/Strömsö ostdip

Om München känns för avlägset går det alldeles utmärkt att fira Oktoberfest även här uppe hos oss. Robust mat med enkla, smakrika tillbehör och skummande öl uppdukat på en röd- och vitrutig duk är hela receptet.

Ingredienser

Anvisningar: 

Festen kan börja!

Obatzda – Ostdip från Bayern
Ta bort ostens kanter om du vill ha dippen slätare och mildare. Mosa sedan ihop alla ingredienser med gaffel på en stor tallrik. Smaka av med kryddorna. Låt smakerna utvecklas en timme i kylskåpet. Servera i en skål. Garnera med hackad gräslök och rädisor. Doppa pretzels eller salta kex i dippen, eller bre på ett gott rågbröd.

Bratwurst med sauerkraut
Stek eller grilla din favorit-bratwurst. Gör en röra av crème-fraîche, fransk senap, vitlök, salt och peppar. Köp hem eller baka goda brödbullar och fyll dem med bratwurst, sauerkraut (surkål) och senapsröra. Garnera med hackad persilja. Korv och öl är bästa vänner.

Allting smakar bättre i goda vänners sällskap.

Pretzels smakar bra till öl.
Pretzels smakar bra till öl. Bild: YLE/Strömsö pretzels

Till Oktoberfesten i München bryggs ett speciellt öl, Oktoberfestbier, som är av lagertyp och oftast lättdrucket med medelstor humlebeska och kexörtiga toner – läskande och okomplicerat. Tolkningar av ölet görs världen över och karaktären präglas av bryggmästarens smakskaparfantasi.

I blindtestet fick Münchens största bryggeri Paulaner stå upp mot åländska Stallhagens skördefestöl skapat av bryggmästare Mats Ekholm, och svenska St. Eriks Oktober där Jessica Heidrichs format smakerna.

Glöm inte att det idag finns fina alkoholfria öl att njuta av för den som föredrar det.

Alla drycker visar sina bästa sidor om de får rätt matsällskap. Köp hem (eller laga själv) salta kringlor: pretzels, kryddiga korvar, surkål och ostdip.

Allt gott,
Ella

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi