Hoppa till huvudinnehåll

Jonathans smuldegsäppelpaj

Jonathans läckra äppelpaj
Jonathans läckra äppelpaj Jonathans läckra äppelpaj Bild: YLE/Strömsö smuldeg

Äppelpajer är tacksamma då säsongen för äpplen är lång och frukternas smaker och dofter varierar mycket. Med en enkel pajdeg kan du bjuda på sötare och mer syrliga pajer när du får besök.

Ingredienser

Anvisningar: 
Skiva äpplen för paj
Skiva äpplen för paj Bild: YLE/Strömsö äppelpaj

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala äpplena och kärna ur dem. Skiva dem och lägg i en smord pajform (smörj med lite av smöret innan du gör smuldegen).
3. Pudra över lite socker, kanel och kokosflingor samt täck med smuldegen.
4. Blanda ingredienserna till degen till en smulig deg och strö över frukten i en pajform.

Så här gör du smuldeg:
5. Smuldeg kan du blanda på olika vis. Du kan skiva och hacka smöret i mindre bitar och knåda ihop hastigt i en bunke med mjölet och sockret,.eller hacka smöret och lägga med alla ingredienser i en plastpåse och mosa ihop det.

Strö kokosflingor över äpplena.
Strö kokosflingor över äpplena. Bild: YLE/Strömsö smuldeg

Du kan också använda en matberedare med kniven på. Då ska fettet vara kylskåpskallt. Dela fettet grovt och kör ihop allt tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa. Ytterligare ett alternativ är att smälta smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna, men bäst blir smuldegen blandad med rumsvarmt eller kallt smör.

6. Ställ in äppelpajen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20-30 minuter.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi