Hoppa till huvudinnehåll

Knaprig ankconfit "classic" med puylinser och apelsin

Knaprig ankconfit”classic” med puylinser och apelsin
Knaprig ankconfit ”classic” med puylinser och apelsin Knaprig ankconfit”classic” med puylinser och apelsin Bild: Yle/Strömsö knaprig ankconfit”classic” med puylinser och apelsin

Jakten på anklår är alla gånger värd mödan. Det här var inte den lättaste råvaran att hitta men söker man finner man. Frågar man dessutom efter anklår blir de säkert vanligare i butikernas sortiment. Ankconfit är en delikat festrätt. Här serveras ankan med klassiska tilbehör - apelsinsky och linser. Låt inte den långa tillredningstiden och de många momenten avskräcka dig, tillredningen är inte speciellt krånglig även om receptet är långt..

Ingredienser

Anvisningar: 

Rimma anklåren en timme i vatten, salt, farinsocker och apelsinskal från två apelsiner.

Lägg broilerbenen på en ugnsplåt och rosta dem i 200 C ca. 30 minuter tills de fått färg.

Lägg de rimmade anklåren med skinnsidan neråt i en ugnsfast form med hög kant. Slå på smält ankfett och lägg i vitlök, lagerblad och timjan. Baka i ugn på 130 C tills benet lossnar lätt från köttet. Det tar ca fyra timmar.

Pressa apelsinjuice (riv lite skal) och reducera till hälften. Slå på kalvfond och rostade broilerben. Låt sjuda i 30 minuter, sila och smaka av med salt, apelsinskal och svartpeppar. Red av med majsenamjöl.

Täck linser med vatten och lägg i kryddor. Baka samtidigt som anka i ca en timme. Linser som kokas i ugn får en fin konsistens och kokar inte sönder.

Sätt ugnen på 225 C. Lägg anklåren på en plåt och rosta i ugn tills skinnet är riktigt knaprigt.

Servera anklåret med potatispure, linser, morötter och sky.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi